Verschillende leuke steden en dorpen in de omgeving

Onze vakantiewoning in de sneeuw

uitzicht op Marburg Marburg

Marburg is een stad met ongeveer 50 000 inwoners en ligt aan de rechteroever van de Lahn en heeft een goed bewaard middeleeuws stadscentrum.
Marburg geniet vooral bekendheid door zijn universiteit, de Philipps-Universität, die in 1527 de eerste protestantse universiteit ter wereld was.
De kloosterkerk uit ca. 1300 is behouden en geïntrigeerd in het nieuwe universiteitsgebouw. Het bergstadje heeft een sfeervol historische centrum.
Veel vakwerkhuizen zijn gebouwd in de zestiende eeuw.
Steile straatjes, trapjes en een lift overbruggen het hoogteverschil tussen het boven- en benedendeel van de stad.
Het slot en de Elisabethkirche zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Marburg.
In de Marienkirche zijn interessante fresco's te zien en vier grafmonumenten van Hessische vorsten.
Het marktplein is begrensd door historische vakwerkhuizen uit de veertiende tot en met de zeventiende eeuw. Het oudste huis, het Steinhaus dateert uit 1318.
Het Rathaus uit circa 1520 is de blikvanger van de Oberne Markt.
Rondom de markt zijn veel sfeervolle steegjes waar het aangenaam slenteren is. Ook zijn daar voldoende gelegenheden voor eten, drinken en winkelen.
De universiteit draagt bij aan een levendige atmosfeer.
het wapen van Marburg


het Slot van Marburg

het wapen van Frankenberg


straat in Frankenberg
Frankenberg

Sinds ongeveer het jaar 500 onderhielden de Franken hier een vestiging, maar de Frankenberg was daarna enige eeuwen waarschijnlijk onbewoond tot de landgraaf van Thüringen er in 1233 een burcht en een stad stichtte. De stad werd een militair steunpunt tegen de aartsbisschop van het in het zuiden gelegen Mainz. Nog in dezelfde eeuw begon op de berg de bouw van de van veraf zichtbare gotische Liebfrauen-kerk. Frankenberg is in de loop der eeuwen aan enkele grote branden ten prooi gevallen. Het enige huis dat die brand van 1476 overleefde is het "Steinhaus" aan de Pferdemarkt (Paardenmarkt), welke tegenwoordig wordt gebruikt als bibliotheek. Een symbool van de welvarende eeuw die Frankenberg kende is het opvallende raadhuis met zijn tien torens, Op de begane grond van dit raadhuis wordt nog elke zaterdagochtend een markt met lokale producten gehouden.(Landfrauenmarkt) Dit is dan prima te combineren met een bezoek aan het gezellige winkelcentrum.
raadhuis Frankenberg

Bronzen beeld Korbach Korbach

In Korbach smelten de Duitse kleinstadtraditie en het moderne heden samen. De stad is tegenwoordig een zeer gezellig inkoopcentrum en biedt naast een uitnodigende voetgangerszone ook veel historie.
De goed bewaard gebleven oude stadskern met veel vakwerk- en steengevelhuizen,en gotische kerken en pakhuizen, zijn getuigen van Korbachs grote verleden.
In de middeleeuwen was er in Korbach een frankische koningshof, waaruit de stad zich ontwikkelde. In 1188 kreeg de stad het Soester stadsrecht en maakte deel uit van de bond van Hanzesteden. Het museum heeft waardevollen kunstschatten en biedt inzicht in 1000 jaar stadgeschiedenis.
Maar ook voorwerpen van de belangrijkste goudopslagplaats in Duitsland en een grandioze blik in de oertijd.
In het Korbacher Museum verenigen zich op eenmalige wijze de historische- en moderne architectuur, welke is bekroond met een prijs.
Vandaag de dag vindt u goed verzorgde plantsoenen tussen de dubbele middeleeuwse stadsmuren. Iedere dinsdag om 14.30 uur en iedere zaterdag om 10.30 uur zijn er rondleidingen door de historische stadskern.
het wapen Korbach


Korbach

het wapen Fritzlar


de dom van Fritzlar
Fritzlar

De Keizerstad Fritzlar ligt in het centrum van Duitsland,ten oosten van het bos Kellerwald en ten zuiden van het bos Habichtswald.
Het moderne historische beginpunt van Fritzlar moet gezocht worden in de tijd van Bonifatius, die hier na het omhakken van de Heilige Donareik in 723 een kerk gewijd aan St. Petrus liet bouwen, van waaruit het klooster Fritzlar begon.

Het belangrijkste gebouw van Fritzlar is de St. Petri-Dom. De torens zijn al van grote afstand zichtbaar.
In de crypte kunt u de genadestoel en het graf van de heilige Wigbert bekijken, de eerste discipel van Bonifatius, de stichter van de kerk. Bekijk ook de domschat.
Geen enkele andere kerk in Hessen heeft zo'n grote collectie kostbare, religieuze voorwerpen als de dom van Fritzlar. Deze stad heeft een bijna volledig behouden stadsmuur met binnen deze middeleeuwse muren vele vakwerkhuizen.
het centrum van Fritzlar

Bad Wildungen Bad Wildungen

Bad Wildungen met het grootste kuurpark van Europa is een stad als uit een plaatjesboek! Een betoverend stadsbeeld, verzorgde parken, onvervalste natuur en ook met een veelvoud aan evenementen in alle jaargetijden.
Zo zijn er muziekfestivals, volksfeesten, bloemencorso's, paasversieringen en lichtshows in het park. Bad Wildungen zoekt altijd weer naar indrukwekkende belevenissen. Ook dit jaar vinden er weer verschillende activiteiten plaats in Bad Wildungen. U bent van harte uitgenodigd om in "Hessens mooiste tuin" Bad Wildungen zelf en in de omliggende dorpen te genieten, er is voor ieder wat wils. Bad Wildungen heeft ook een schitterend zwenbad Heloponte , hier is zowel een buitenbad alsmede een binnenbad. In de winter is er een schaatsbaan, waar men ook schaatsen kan huren.
het wapen van Bad Wildungen


Centrum van Bad Wildungen

het wapen van winterberg


het beeld van Winterberg
Winterberg

Winterberg is voor velen een populaire plaats in het Sauerland.
Winterberg is gelegen op een hoogplateau van 700 meter en dit betekent dat ook hier aan wintersport wordt gedaan.
Er is een springschans en tevens een bobsleebaan aanwezig.
Sinds eind 2006 kunt u hier ook de Panorama Erlebnis Brücke bezoeken, een panoramische belevenisbrug.
Het monumentale bouwwerk situeert zich op de Winterberger Kappe, in de onmiddellijke omgeving van de bobsleebaan.
Deze bijzondere attractie is een unieke combinatie van panorama, natuur en vermaakelementen.
Voor de moutainbikers is er een geweldig bikepark. Bikepark Winterberg scoort met professioneel aangelegde trajecten.
Het is het grootste in zijn soort in Midden- en Noord-Duitsland.
Winterberg in de sneeuw

het wapen van Kassel
Wapen van Kassel

centrum van Kassel

Kerstmarkt in Kassel

centrum van Kassel

Centrum Kassel


Kassel

Kassel is de regionale hoofdstad van deelstaat Noord-Hessen in Duitsland. Deze grote stad is te bereiken op een uur rijden van ons vakantiehuisje dichtbij Sauerland. Het vormt het culturele, wetenschappelijke (universiteit) en zakelijke centrum van de regio. Deze schitterend gelegen stad is ook interessant voor toeristen. Kassel heeft iets in petto voor iedere smaak en iedere stemming.
Tot de interessantste over gebleven oude gebouwen behoort het Ottoneum, de Martinskirche en de Brüderkirche.

Wereldberoemd is de vijfjaarlijkse Documenta. Liefhebbers van hedendaagse kunst trekken van heinde en ver naar deze beroemde kunsttentoonstelling. Aan de beroemde Documenta herinneren verschillende kunstwerken in het stadscentrum.

Sprookjesfans volgen in de hoofdstad van de Duitse sprookjesroute de voetsporen van de gebroeders Grimm, rustzoekenden vinden in de kuurwijk van Kassel-Wilhelmshöhe tal van kuur - en wellnessmogelijkheden.

Sinds 1983 is Kassel een kuuroord door het aanboren van een warmwaterbron.
De Kurhessen Therme grenst aan de oostelijke stadsrand en de groene omgeving die overgaat in het park Wilhelmshöhe.
De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het park Wilhelmshöhe en de kunstcollectie in Schloss Wilhelmhöhe.
In bergpark Wilhelmshöhe worden elk jaar van mei tot oktober op woensdag en zondag waterspeelkunsten vertoond. Aan de voet van het momument Hercules dat op 200 meter hoogte ligt, begint een fantastisch waterspektakel. Enorme watervallen lopen over verschillende gedeelten ,over het Aquaduct naar het eind in het meer. Uiteindelijk ontstaat er door enome druk een fontein van 52m hoog.
Eveneens is Kassel een levendige stad met veel musea en talrijke evenementen.
In de kerstperiode kunt u veel sfeer en gezelligheid proeven bij de gezellige grote kerstmarkten met vele kraampjes met lekkernijen van deze streek. In de zomermaanden vinden verschillende muziekuitvoeringen plaats in het park Wilhelmshöhe en in de herfst de Kasseler Musiktage. Hier heeft u een prachtig uitzicht over de stad.
Hercules, waterspeelkunst van Kassel

Waterspel Hercules
gebroeders Grimm

Sprookjesverzamelaars
gebroeders Grimm