Nationalpark Kellerwald Edersee

Kellerwald

ingang Kellerwald

Nationaalpark Kellerwald Edersee
Het Nationaal Park Kellerwald-Edersee

Dit park is het eerste Nationaal park van Hessen en is een 5700 hectare groot natuurgebied, dat ligt in het noordelijke deel van het district Waldeck Frankeneberg niet ver van het Sauerland vandaan. Hier vindt u nog de laatste grote samenhangende loofbosgebieden van Midden-Europa.
Het unieke natuurparadijs in Noord-Hessen is het resultaat van tientallen jaren geschiedenis van natuurbescherming en bosbouw.
Er zijn nog meer dan 50 met beuken bedekte heuvels en dalen met bosweiden waar kristal heldere beekje doorheen kronkelen.Hier staan nog eiken, warvan er enkele duizende jaren oud zijn
Als getuigenissen van de laatste ijstijd zijn er met stenen en rotspuin bezaaide vlaktes.
Op uw weg door het park ziet u ook plantensoorten als de verschillende soorten orchideeen en de pinksteranjers.
Naar het gebied van het nationale park voeren talrijke wandelroutes waarop veel te ontdekken valt. In de rust en eenzaamheid van dit enorme bos kom je slechts zelden andere wandelaars tegen.
In het Nationaal Park Kellerwald ben je bij de natuur te gast.

Wie al zijn zintuigen benut, zal het verblijf in het nationale park als een unieke belevenis ervaren. Er staat u een gevarieerd aanbod te wachten met spannende rondleidingen, wandelingen en fietstochten.
Doelstelling van een nationaalpark is dat minimaal 75% van het woudgebied onaangeroerd blijft.
In het nationale park Kellerwald-Edersee bedraagt de menselijke inmenging zelfs minder dan 5%. Onder het motto de natuur zijn gang laten gaan, blijven gevelde bomen liggen.
Hierop krijgen zeldzame insectensoorten, waaronder vele soorten kevers, de kans zich te ontwikkelen.
Hierdoor ontstaat, wat men noemt de oerbossen van morgen.

Dieren van het Kellerwald

Bijna de hele vogelwereld van de Midden-Europese oerwouden, de schuwe zwarte ooievaar, de zeldzame wilde kat, talrijke vleermuissoorten en een groot aantal andere diersoorten zijn hier thuis.
De oude bomen met hun vele holtes en vermolmd hout vormen nu al de leefruimte voor talrijke zeldzame dieren- en plantensoorten.
Beroemd is het voormalige beschermde wildgebied vanwege het luidruchtige spektakel van het rood wild in de bronsttijd. Inheems wild als everzwijn, hert, ree, zevenslaper, hermelijn, das, boommarter, vos zijn nu nog steeds bewoners van het woud.
Onder de 35 bedreigde vogelsoorten vind je havik, buizerd, oehoe en zwarte ooievaar.
Ook zijn er nog 15 van de 24 in Duitsland voorkomende vleermuissorten.
Andere bewoners zijn vuursalamanders, spechten, hertenkever. Er loopt nog een onderzoek naar de mogelijke terugkeer van de uiterst schuwe wilde kat naar de wouden. Sinds kort is er ook een wasbeerhond gesignaleerd. Dit dier ook wel marterhond genoemd, komt oorspronkelijk uit Oost-Azië.
herten in Kellerwald

Herten in het bos


Route Kellerwaldsteig

Wandelroute Kellerwaldsteig
wandelaar op Kellerwaldsteig

Wandelaar op Kellerwaldsteig
Wandelen

De bijzonderheden van het
nationaal park bereikt u langs de gemarkeerde wandelwegen.
Van de wandelparkeerplaatsen van
het nationaal park uit zijn rondwandelingen met dieren- of plantensymbolen aangeduid.
Door het nationaal park lopen de regionale
hoofdwandelwegen "Kellerwaldsteig" aangeduidt met K
en "Urwaldsteig-Edersee" weergegeven
door UE.
Wandelen in het rijk van de beuken is een zeer bijzondere belevenis.
Een mooie halve dagwandeling om kennis te maken met het leven in het
Nationalpark Kellerwald-Edersee is de Quernstweg, die van zuid naar noord, het woud kruist.

rotsformatie

Rotsformatie tijdens Kellerwald wandelroute
Informatiecentrum

Het voormalige infocentrum Kellerwald Uhr ligt aan de bosrand van het feriendorf Frankenau. Hiervandaan kan men ook wandelen naar de Quernstkapelle, deze kerk is volledig opgebouwd uit materialen van het woud.

Op ongeveer 12 km van ons vakantiehuisje is het bezoekerscentrum en informatiecentrum gelegen. Men kan hier veel uitleg krijgen over de geschiedenis en de toekomst van het nationaal park. U heeft alle gelegenheid om vragen te stellen, en al uw zintuigen te gebruiken.
Op een virtuele excursie leert u de flora en fauna en het leefgebied van de regio kennen. Ook liggen er folders over alle activiteiten in dit gebied. Tevens is hier het startpunt van de wandelingen door het Kellerwald onder begeleiding van een boswachter.
Rangers op hun tocht bij de Quernstweg

Rangers van Nationaalpark

ondergaande zon

Ondergaande zon in Kellerwald
Deze foto hiernaast is genomen op een avond in mei, zo'n rond een uur of negen, staat de zon erg laag en gaat bijna onder. De avond valt in het Kellerwald. Het is beter om dan niet meer in het bos rond te lopen, want er staan geen lampen. Voor degene die dan lekker buiten willen blijven zitten op het terras of het balkon , wacht bij mooi weer de meest schitterende sterrenhemel.
Op een heldere avond kunt u vele honderden sterren zien boven het Kellerwald.
Helaas is het ons nog niet gelukt om deze op de foto te krijgen. Maar als het lukt, zult u de foto op deze site kunnen zien.
bordje Naturschutzgebiet
Respect voor natuur
   -  Beschikbaarheid
   -  Prijzen
   -  onze vakantiewoning
   -  Honden zijn toegestaan
   -  Wandelen en Nordic Walking,
   -  watersportmogelijkheden
   -  fietsvakantie
   -  Steden
   -  wintersportmogelijkheden